Над 600 000 българи се очаква да нямат здравни осигуровки в

...
Над 600 000 българи се очаква да нямат здравни осигуровки в
Коментари Харесай

Над половин милион българи остават без здравни осигуровки

 Над 600 000 българи се чака да нямат здравни осигуровки в края на годината. Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на финансите на въпрос на група депутати от Българска социалистическа партия, представен от Pariteni.bg. Заради икономическата рецесия в страната броят на хората, които не заплащат здравни вноски, се чака да нарасне с към 70 000 през 2020 година

Хората без здравни осигуровки нямат право на гратис лекуване в държавните и общински лечебни заведения. Но доста, които не са здравно обезпечени, употребяват кабинетите за незабавна здравна помощ, тъй като при незабавен случай лекуване не може да им бъде отказано.

На наложително здравно обезпечаване подлежат всички българи в страната. Българите, които живеят и се обезпечават в друга страна от Европейски Съюз, не подлежат на здравно обезпечаване в България. Това важи и за членовете на техните фамилии, излиза наяве от отговора на министър Ананиев.

За да бъде избран броят на хората, които би трябвало да заплащат здравни осигуровки, само че не го вършат, би трябвало да има изясненост по отношение на българите в чужбина. За задачата е направено национално представително социологическо изследване измежду 1350 семейства, употребявани са данни от европейски институции и Евростат.

На тази база е направена оценка на здравно неосигурените български жители, както и прогноза за смяна на броя им през годините. Към края на 2019 година общият брой на българите без здравни осигуровки е 527 700 Ако към тях се прибавят и чужденците в страната без осигуровки общият им брой е 678 700.

Във връзка с изключителната епидемиологична конюнктура, която дава отражение на здравно неосигурените жители, към края на 2020 година се чака броят на здравно неосигурените да се усили с 15%, показва министър Ананиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР